Festivalul Național de literatură Vasile Lucaciu

Cenaclul literar Vasile Lucaciu a luat naştere înainte de anul 1978, ca urmare a iniţiativei oamenilor de a realiza un grup de literaţi, scriitori, artişti, ce aveau o ideologie comună şi se întâlneau periodic pentru a citii şi discuta creaţiile membrilor şi nu numai. Cenaclul presupunea dezbaterea unor teme variate, numeroşi participanţi, de la rapsozi şi creatori populari, povestitori, dintre care unii depăşeau vârsta de 70 de ani, până la copii abia intraţi pe băncile şcolii, alături de cadre didactice, cu toţii pasionaţi de artă, exprimându-şi prin mijloace artistice propriile gânduri şi sentimente. Astfel, la deschiderea cenaclului a fost organizata o  expoziţie ale creatorilor din comună, precum: sculpturi de lemn, desene şi picturi ale elevilor din comună, reproduceri după documente şi fotografii de la Răscoala ţăranilor din 1907 şi Războiul de independenţă, etc.

Activităţile membrilor cenaclului se desfăşurau în cadrul Căminului Cultural din localitatea Cicârlău, dar uneori şi în localitatea Ilba, când aveau loc diferite manifestări şi montaje precum: „Coloana nesfârşită de eroi”, „Brigada arde”, etc.

În anul 1978 membrii cenaclului, sub îndrumarea profesorului şi poetului ce conducea cenaclul, Ion Burnar, au avut ideea realizării unui festival concurs al cenaclurilor săteşti din toată ţara. Data stabilită a fost prima duminică din luna decembrie. Festivalul a avut un succes neaşteptat, având participanţi din 11 judeţe ale ţări, cu lucrări inedite de poezie, proză (maxim 15 pagini), texte, culegeri din folclor.

Ediţia a doua a Festivalului Cenaclurilor săteşti „Vasile Lucaciu” a avut loc în perioada 29 noiembrie – 1 decembrie 1980, la Căminul Cultural din Cicârlău. Astfel, acest festival în timp a devenit tradiţie, ce se desfăşoară o dată la doi ani în prima duminică din decembrie, în localitatea Cicârlău.

 

In anul 2018 s-a desfasurat cea de-a XXI –a editie a Festivalului National de Literatura ”VASILE LUCACIU”, proiect realizat cu sprijinul financiar al Consiliului judetean Maramures.

Juriul a fost format din poeti, scriitori, jurnalisti, reprezentanti ai unor reviste, ziare sau institutii culturale

La acesta editie in juriu au fost urmatorii: Azap Pavel Ion, presedintele juriului, Nusfelean Olimpiu, Muresan Viorel, Pop Silaghi George, Gabriel Cojocaru, Nicolae Goje si Saluc Horvat .

Concursul s-a desfăşurat  sâmbătă, 01.12.2018  începând cu orele 12.00. in sala de sedinta a Primariei Cicirlau, loc de desfasurare a Cenaclului Literar.La ora 13.00 a inceput festivitatea depunerii de coroane cu flori  la monumentele din comuna cu ocazia anului centenar impreuna cu administratia localitatii,preotii din comuna ,consiliul local, scoala si cetatenii comunei,   urmata de o vizita a invitatiilor la Casa Memoriala  Vasile Lucaciu din comuna Apa, unde si acolo s-a depus coroane cu flori.Ulterior a avut loc un mic spectacol sustinut de copii de la scoala din comuna si corurile bisericesti cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.Membrii Cenaclului Literar si-au continuat concursul.

In data de 02 decembrie 2018 jurizarea si premierea concurentilor  a fost organizata in noua sala de sedinte a Primariei Comunei Cicirlau, unde a fost organizata si un vernisaj de pictura a domnului Vasile Jurje si Nicolae Pop, pe care Consiliul Local ia onorat cu titlul de cetateni de onoare a Comunei Cicirlau.