Festivalul Național de literatură Vasile Lucaciu

Cenaclul literar Vasile Lucaciu a luat naştere înainte de anul 1978, ca urmare a iniţiativei oamenilor de a realiza un grup de literaţi, scriitori, artişti, ce aveau o ideologie comună şi se întâlneau periodic pentru a citii şi discuta creaţiile membrilor şi nu numai. Cenaclul presupunea dezbaterea unor teme variate, numeroşi participanţi, de la rapsozi şi creatori populari, povestitori, dintre care unii depăşeau vârsta de 70 de ani, până la copii abia intraţi pe băncile şcolii, alături de cadre didactice, cu toţii pasionaţi de artă, exprimându-şi prin mijloace artistice propriile gânduri şi sentimente. Astfel, la deschiderea cenaclului a fost organizata o  expoziţie ale creatorilor din comună, precum: sculpturi de lemn, desene şi picturi ale elevilor din comună, reproduceri după documente şi fotografii de la Răscoala ţăranilor din 1907 şi Războiul de independenţă, etc.

Activităţile membrilor cenaclului se desfăşurau în cadrul Căminului Cultural din localitatea Cicârlău, dar uneori şi în localitatea Ilba, când aveau loc diferite manifestări şi montaje precum: „Coloana nesfârşită de eroi”, „Brigada arde”, etc.

În anul 1978 membrii cenaclului, sub îndrumarea profesorului şi poetului ce conducea cenaclul, Ion Burnar, au avut ideea realizării unui festival concurs al cenaclurilor săteşti din toată ţara. Data stabilită a fost prima duminică din luna decembrie. Festivalul a avut un succes neaşteptat, având participanţi din 11 judeţe ale ţări, cu lucrări inedite de poezie, proză (maxim 15 pagini), texte, culegeri din folclor.

Ediţia a doua a Festivalului Cenaclurilor săteşti „Vasile Lucaciu” a avut loc în perioada 29 noiembrie – 1 decembrie 1980, la Căminul Cultural din Cicârlău. Astfel, acest festival în timp a devenit tradiţie, ce se desfăşoară o dată la doi ani în prima duminică din decembrie, în localitatea Cicârlău.

 

In anul 2018 s-a desfasurat cea de-a XXI –a editie a Festivalului National de Literatura ”VASILE LUCACIU”, proiect realizat cu sprijinul financiar al Consiliului judetean Maramures.

Juriul a fost format din poeti, scriitori, jurnalisti, reprezentanti ai unor reviste, ziare sau institutii culturale

La acesta editie in juriu au fost urmatorii: Azap Pavel Ion, presedintele juriului, Nusfelean Olimpiu, Muresan Viorel, Pop Silaghi George, Gabriel Cojocaru, Nicolae Goje si Saluc Horvat .

Concursul s-a desfăşurat  sâmbătă, 01.12.2018  începând cu orele 12.00. in sala de sedinta a Primariei Cicirlau, loc de desfasurare a Cenaclului Literar.La ora 13.00 a inceput festivitatea depunerii de coroane cu flori  la monumentele din comuna cu ocazia anului centenar impreuna cu administratia localitatii,preotii din comuna ,consiliul local, scoala si cetatenii comunei,   urmata de o vizita a invitatiilor la Casa Memoriala  Vasile Lucaciu din comuna Apa, unde si acolo s-a depus coroane cu flori.Ulterior a avut loc un mic spectacol sustinut de copii de la scoala din comuna si corurile bisericesti cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.Membrii Cenaclului Literar si-au continuat concursul.

In data de 02 decembrie 2018 jurizarea si premierea concurentilor  a fost organizata in noua sala de sedinte a Primariei Comunei Cicirlau, unde a fost organizata si un vernisaj de pictura a domnului Vasile Jurje si Nicolae Pop, pe care Consiliul Local ia onorat cu titlul de cetateni de onoare a Comunei Cicirlau.

În 3 și 4 decembrie 2022, a fost organizată a XXII-a ediție a Festivalului de Literatură „Vasile Lucaciu”, cu susținerea Consiliului Local și a Primăriei comunei Cicârlău (primar Sorin Lupșe). Organizator secundar: Cenaclul literar „Vasile Lucaciu”, președinte Gheorghe Pop.

Juriul, format din Olimpiu Nușfelean (director al revistei Mișcarea Literară din Bistrița), Daniel Săuca (redactor-șef al revistei Caiete Silvane din Zalău), Mircea Arman (redactor-șef al revistei Tribuna din Cluj-Napoca), Virgil Mihaiu (redactor al revistei Steaua din Cluj-Napoca), Gheorghe Pârja (redactor-șef al revistei Nord Literar din Baia Mare) și Nicolae Goja (membru al cenaclului), a acordat premii pentru 8 concurenți dintrei cei 66 care au trimis creații literare în concurs:

Premiul Festivalului „Vasile Lucaciu” și al revistelor Steaua și Mișcarea Literară: Cătălina Steriu, prozatoare din București.

Premiul I (poezie) și al revistei Steaua: Elena Ciotmonda (Bistrița).

Premiul al II-lea (poezie) și al revistelor Caiete Silvane și Mișcarea Literară: Nicoleta Șimon (Brașov).

Premiul al III-lea ex aequo (poezie) și al revistei Nord Literar: Mihaela Ungureanu (București).

Premiul al III-lea ex aequo (poezie) și al revistei Poesis: Andreea Prisăcaru (Medgidia).

Premiul I (proză) și al revistei Tribuna: Mihaela Băluță (Satu Mare).

Premiul al II-lea (proză) și al revistei Caiete Silvane: Andrei Ungureanu (Cisnădie-Sibiu).

Premiul al III-a la proză nu s-a acordat.

Premiul revistei Răsunetul Cultural din Bistrița: Elena Ciotmonda  (pentru proză).

Premiul Centrului Județean pentru Promovarea Culturii Populare „Liviu Borlan” Maramureș: Mihaela Băluță din Satu Mare, pentru proză.

Premiul Primăriei Cicârlău, pentru poezie: Flavia Foltoș (Baia Mare).

Premiile constau în diplome, publicarea în revistele participante și în cărți despre Maramureș oferite de Biblioteca Județeană Petre Dulfu, Muzeul de Istorie, Centrul pentru Promovarea Culturii Populare „Liviu Borlan” și Editura Eurotip. Primarul Sorin Lupșe a înmânat premiile în bani: 500 lei pentru premiul festivalului, 400 lei premiul I, 300 lei premiul II și 200 lei premiul III.

În sala de ședinte a Consiliului Local, au expus tablouri trei artiști plastici din Cicârlău: Vasile Jurje, Nicolae Pop și Dumitru Robaș. Bibliotecara Maria Gârbe a prezentat cărțile scriitorilor și autorilor din Cicârlău (peste 100 la număr). Dorel Macarie a susținut un recital de poezie din recenta sa carte Spleen în Ardealul de Nord. Scriitorul și filosoful Ion Papuc, colaborator al revistei Convorbiri Literare din Iași, stabilit recent în Cicârlău, a vorbit despre Vasile Lucaciu ca filosof tomist.